harika bir rehber olmuş, çok işe yarayacağına eminim
Football Manager Bölümü Kategorisinde ve Oyun Rehberleri Forumunda Bulunan Taktiksel Sistemler ve Teoriler.. Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Taktiksel Sistemler ve Teoriler.. Bu yazıda matematiksel destekli teorilerimi ele alacağım. Neler hakkında yazacağım: A: Gerçek hayat futbolıu FM ile ...
Taktiksel Sistemler ve Teoriler..
Bu yazıda matematiksel destekli teorilerimi ele alacağım. Neler hakkında yazacağım:
A: Gerçek hayat futbolıu FM ile nasıl karşılaştırılır
B: Standart taktiksel sistemler nasıl dizayn edilir
C: Bu sistemler nasıl etkin olarak kullanılır
Aynı zamanda ben bu yazıyı kısa kesmeyi ve anlaşılır olmasını umuyorum, Ve bu şekilde de siz okurların "uzunca" bir yazı yüzünden sıkılmamasını.
Öyle sanıyorum ki bu yazı okunduktan sonra oyuncular FM 07 oynamaktan büyük zevk alacaklar.
Yerimizde rahat mıyız ?
Başlıyoruz. Yazının geri kalanını okumadan önce, Benim yazım hakkında ne düşündüğünüzü sormalıyım.Eğer memnunsanız bu küçük bir olumlu neden ve devam edin..
Varsayım Bir: Dizilişin Tanımı
Taktiksel açıklamalara geçmeden önce formasyon ve taktik arasındaki farkları söylemem gerekiyor. Formasyon, oyuncuların sahaya dağılımı anlamına gelir.. 4-4-2 sisteminde örneğin 4 savunmacı 4 orta saha oyuncusu ve 2 hücumcu bulunur. Chelsea ve Bolton takımlarında olduğu gibi.
Varsayım İki: Taktiklerin Tanımı
Taktikler ve taktiksel eğitimler, temel formasyon altyapısıyla çalışır.. Bu yüzden iç sahadaki 4-4-2, dış sahadaki 4-4-2 den daha farklıdır. İç saha maçlarındaki formasyonda kanat oyuncuları çizgiye yakın oynayıp hucümculara destek olur, boş alanlar yaratırlar. Dış sahada oynarken defansı destekleyip hızlıca hücuma cıkarlar.
Varsayım Üç: FM Taktikleri
Taktikleri dizayn ederken, genelde bir iki oynama yapılır. Ama formasyonda değil tabii ki. Ben burada bunlar hakkında yazının geri kalanında konuştuğum zaman, bazı formasyonları örnekleyeceğim. Sir Alex Ferguson, takımını sahaya 4-4-2 düzeninde sürer. Ama bireysel ve takımsal taktikler maçtan maça durumdan duruma değişir. Taktiklerden bahsedeceğim zaman bu onların içeriği ile ilgili olacak, formasyonu değiştırmeyle ilgili değil..
Varsayım Dört: Taktik Değiştirme
Hiçir takım ne olursa olsun ne kadar kötü oynasalar taktik değiştirmeden maç bitirmezler. Taktikler bazen sonuca etki edip işe yarar, etki etmez eşek tepmişe döndürür.Aman Dikkat !
Varsayım Beş: Neden takımlar başarılıdır ?
Takımlar 4 sebepten başrılıdır: İyi taktiksel yönetim, iyi oyuncu yönetimi, iyi transfer politikası ve mevcut parasal kaynaklar. Bu 4 maddeden herhangi birinde baş aşağı bir oynama olursa o takımın o sezonu ölü sayılır. Bunu FM'ye çevirirsek; 3 ve 4. maddelerde başarı kolaydır, ama 1 ve 2 biraz zordur.
Taktiksel Dizayn
5 tane stratejim var maç içinde inandığım, yani tüm menajerler için bu gerçek ya da sanal hiç farketmez. İyi takımlar hücuma yüklenirken, kötü takımlar korkak olup savunmaya gömülürler..
Taktikleri iç saha ya da deplasman olarak ayırmamalıyız. Çünkü maçtan maça farklılıklar olur ve bu da bizi taktiksel oynamalara iter.
Tek Formasyonda Standart dizilişler(4-4-2)
Defans
Dar - Geniş alan oyunları
Derin Defans Hattı
Agresif olmayan müdahele
Fazla rakip kaleye yüklenmeme
Sıkı Markaj
Düşük tempo
Fazlasıyla vakit geçirme (Amannn çok vakit geçirme hakem efendi fena bakıyooo geliyo kart...)
Ufak adım forvet koşuları
Serbest Oyuncu rolünde kimsenin olmaması
Birazcık derin toplar
Az boş alan yaratma
Kontra
Orta ya da dar alan oyunları
Orta seviyede ya da derin defans hattı
Sertlikten uzak müdahaleler
Nadiren hücuma cıkma
Sıkı markaj
Düşük tempo
Biraz zaman geçirme
Bolca hücum oyuncularının koşacağı alanlar yaratmak
Tek paslar
Biraz serbest alan yaratma
Pozisyon
Orta seviyede genişlik
Orta seviyede defans hattı
Normal ya da sert müdahale
Orta seviyede hücuma çıkma
Rakibi rahatsız edecek kadar markaj
Orta seviye tempo
Orta seviye zaman geçirme
2 Serbest oyuncu olması
Tüm oyuncuların defans arkasına toplar atması
Düşük ya da Normal seviyede boş alan yaratma
Hücum
Geniş alanda oyun imkanı
Önde defans hattı
Sert müdahale
Sıkca hücuma çıkma
Rakibi savunmada aksatma
Yüksek tempo
Az vakit geçirme
3-4 Serbest oynayacak oyuncu
Tüm oyuncuların sıklıkla defans arkasına toplar atması
Ofsayt Tuzağı
Hücumcu ve kanat oyuncularının topları taşımaları
Kanat oyuncularının boş alanlar yaratması
Kontrol
Fazlasıyla geniş alanlar
Orta seviyede defans hattı
Sert Müdahale
Sıklıkla kaleye yüklenme
Serbest Markaj
Düşük tempo
Az zaman gecirme
3-4 Oyuncunun serbest rolde olması
Tüm oyuncuların defansın arkasına top atması
Ofsayt tuzağı
Hücumcuların ve kanat oyucularının topla daha cok oynaması
Kanat oyuncularının fazlaca boş alan yaratması,orta saha ve forvetlerin ise normal
Taktiksel Yönetim
Burada FM 07'de başarılı olmanın formülü yatıyor. Bu taktikler, takıma uzun dönem başarısında etki eder.. İyi kurulan bir kadro, yüksek seviyede top oynar ,doğru taktikler ise kullanışlıdır. Ben 4-4-2 nin çeşitlerini kullanıyorum, bu başta zor gelse de zamanla alışırsanız çok iyi sonuçlar alırsınız..
4-2-4
Bu sistem, gerçekte pek olmasa da FM'de onemli maçlarda kullanılır. Belki bu tarz bir oyun risktir, ama kaç takım var ki maçın sonuna 15 dakika kala skoru lehine çevirecek ?..
Gerçek hayatta, menajerlerin oyun içinde olasılıkları sınırlamaya karar verirken 2 seçeneği olur. İlki işlerini korumaktır. Bu şu şekilde olur:
A: Gazete manşetlerinin son ve kötü sayfalarındasınız
B: Kontra taktiğini kullanırken beğendiginiz seyleri görme şansınız olur
C: Sadece birkaç dakika vardır
İyi taraf olduğunuzu düşünüyorsanız (ev sahibi takımsanız bir de) maçı kontra taktiğiyle götürüp kazanabilirsiniz
4-4-2'nin bir şekli
Standart yapay zekada iç saha stratejisi: Gerçek Dünya takımlarında kendi sahalarında maç kazanmak için kullanılır.Taktiksel yönetim kararları kontra stratejisi ya da pozisyon stratejisine göre değişir.
Sizin kişisel evriminiz, takımda doğru kararları vermeniz için çok önemlidir. İyi taraf olduğunuzu hissediyorsanız, pozisyon stratejisi size sahada daha çok avantaj sağlar. Ama diğer tarafın daha iyi olduğunu düşünüyorsanız, kontra taktiği maçtan kopmamanız için daha iyi sonuç verir.
4-4-2'nin bir başka hali
Bu dış sahada standart bir yapay zeka formasyonudur, bu olay kolaylıkla kontra stratejisiyle alt edilir.
4-4-2 den bir başka ipucu
Bu sistem, ya da bundan daha defansif olanı bir nedendir, iç sahada zayıf yapay zekaya sahip takımları yenmeye yarar. 4-4-2 den daha derin bir defans hattı, daha çok baskı uygular ve zamanla topa boş alanlar kazandırır.. Atak organizasyonları, top kontrolü ile başlar.
Kontrol temelli taktikler ile Atak stratejisi arasındaki anlaşılması zor farklar
Atak stratejisi, yapay zekanın yaptıklarını kendi haliyle yaptıkları sayesinde saf dışı bırakır. Topu etrafında çabuk çevirir, herkes defans arkasına atılacak topları kovalar, ve çoğu oyuncu forvet koşularıyla bu topları almaya uğraşır. Kısa alanda 4-4-2 orta seviyede defansif hat ve biraz baskı içerir. Takım hızlı oynar, defansı kırmak için çok şanslar yaratıp skor arar.
Bu strateji yoğun defans yapan takımlara karşı iyi olmayabilir. Bu sistemler daha derin defans hattı içerir, yoğun baskı vardır, zaman ve boş alan pek kalmaz. Yüksek tempo ve sağlam defansif hat rakibe pek göz açtırmaz..
Maç Sırasında Taktik Değiştirme
Yapay zeka maç içinde taktik değiştirebilir. Bunlardan bazıları maç içinde 4-4-2 den 4-5-1'e dönmek gibi şeyler olabilir.. Diğerleri o kadar önemli olmasa da sonuca etki eder..
Taktik değişikliğinizin etkin olduğunun 2 kanıtı vardır. Pas yüzdeniz ve Top hakimiyeti yüzdeniz. Bunlarda başarı sağlarsanız maçı rahat kazanırsınız. Kendinize avantaj sağlamak icin maç içinde farklı sistemler deneyin.
Bunlar üstünde yoğunlaşırsanız, sonuç alma ihtimaliniz yüksek olur. Belki her zaman kazanamazsınız beraberlikler de olur ama bu sizin için iyi bir sonuçtur. Rakiplerinizin performansını "Son Sonuçlar" ekranından takip etmeyi unutmayın..
Yapılmayacak şeyler
Eğer iyi oynuyorsanız ve sisteminiz içinde durumunuz iyiyse, daha agresif atak taktik yapmak için panik yapmayın.(Adamlar gelip 5 tane çaksa iyi mi. Al sana maç gitti.İstifaaaa !!!) Eğer erken bir golle geriye düştüyseniz. aynı sistemle birsey yapana kadar devam etmeyin... Buda benden size bir tavsiye
Yazar: Sertaç Bi (lakermania)
harika bir rehber olmuş, çok işe yarayacağına eminim
Şimdi okuyacağım gerçekten süpere benziyor sağol![]()
CaNaVaR2o
Lord
Lima Lima
Tamamını okumadım ama güzel.
Eski site zamanında okumuştum. Çok sağol Sertaç abi.
Çok güzel. Teşekkürler Adem ve Sertaç.
super bi rehber olmus saol
Sağol.
cCc Papağan Reyiz cCc
Bu kadar kişi bakmış bi yorum yapmamışlar eline sağlık abi
Şu an 1 kişi bu konuyu görüntülemekte. (0 üye ve 1 konuk)