twitter facebook steam
Konuda toplam 9 mesaj bulunuyor.

Sega ve Türkiye

Oyun Rehberleri Kategorisinde ve FM Köşe Yazıları Forumunda Bulunan Sega ve Türkiye Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Sega ve Türkiye Türk Football Manager sevdalılarının en büyük sorunu kuşkusuz oyunda olmayan Türkçe dil eklentisi olmuştu her zaman. Her ...

Kurucu Admin ardatuncer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    28 Haziran 2007
    Nereden
    İzmir/Ksk

Sega ve Türkiye

Sega ve Türkiye

Türk Football Manager sevdalılarının en büyük sorunu kuşkusuz oyunda olmayan Türkçe dil eklentisi olmuştu her zaman. Her yıl eklenen onlarca özellik oyunu oynayanların yabancı dil ihtiyacını sürekli üst seviyeye çekmesine rağmen Türk Fm’ciler için bu güne kadar bir-iki sitenin yaptığı Türkçeleştirme yamalarından başka bir çözüm üretilmemişti. Nitekim Sega 2009 serisinde de Türk Fm’cileri göz ardı etti.

Bir-iki milyon nüfuslu ülkelerin dil seçeneklerini bile oyuna dahil eden Sega’nın yetmiş beş milyon nüfuslu, üstelik futbola neredeyse ikinci bir din kadar değer veren bir ülkeyi göz ardı etmesi kabul edilemez olsa bile, bizler bir takım kesimler tarafından orijinal oyun bahanesiyle her zamanki gibi kandırılmaya devam etmekteyiz.

Orijinal oyun satışının Türkiye’de yerlerde olduğu bir gerçek ve Türkçe dil seçeneğinin oyunda bulunmamasına bunun sebep gösterilmesi ilk bakışta insanlara makul ve yeterli gözükse bile ticaret mantığını kullanabilen herkes bunun ne kadar büyük bir yanılgı olduğunu fark edebilecektir.

Peki nedir bahsettiğimiz ticaret mantığı?

Örneğin Nokia İngiltere’de bir telefon üretmeye başladı diyelim. Tüm menüsü yabancı dilden oluşan bu telefonu Türkiye pazarında pazarlamaya kalkarsa bu ona hiç bir şey kazandırmayacaktır. Türkiye pazarına açılabilmek için telefonu Türk kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği şekilde pazarlaması gerekir.

Bunun en yakın ve yaşanmış örneğini çok uzaklarda aramaya da gerek yok. Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen ve dünyayı kasıp kavuran Crysis’e bakmak yeterli olacaktır. Oyunun başında bulunan üç tane Türk’ün oyuna Türkçenin konulmasında kritik bir etkiye sahip oldukları açık bir gerçek olsa da hiç kimse yapımcısının hatırına bu kadar önemli bir adım atmaz. Türkiye her alanda olduğu gibi oyun satışında da önemli potansiyele sahip bir ülke ve Crytek yetkilileri bu önemli potansiyeli fark etmiş olsa gerek ki Türkiye pazarına ciddi bir giriş yaptılar.

Yaptıkları atılım o kadarda zor değildi aslında. Oyuna Türkçe dil seçeneğini ekleyip, fiyatları da Türk insanı için makul bir seviyeye çekince bizim bilgisayar ve futbol hastası milletimizde orijinal oyun alarak Crytek firmasına olan desteklerini gösterdiler. Türkiye’de hiç ulaşılamamış bir satış rakamına erişen Crysis yapımcılarını o kadar memnun etikti firma bundan sonraki bütün oyunlara Türkçe dil seçeneğinin ekleneceği sözünü verdi.

Türk insanı futbola ve bilgisayara o kadar değer veriyor ki, ikisinin aynı platformda sunulduğu bu tarz oyunlara karşı bağımlılıkları dahi oluşabiliyor. Ülkemizde her iki kişiden birinin futbol yorumcusu olduğunu da hesaba katarsak, bu insanların egolarını tatmin edebilecekleri bir oyuna gözü kapalı paralarını verebilecekleri apaçık bir gerçek oluyor.

Öte yandan Türkiye’deki 4 büyük Football Manager platformunki üyelerin sayısı yüz binlerle ifade edilmekte. Her dört genç erkeğin birinin Football Manager oynadığı ülkemizde ****** oyunlar bile bazı insanlara büyük gelir kaynağı yaratıyorken, Fm hastalarının bu oyunu Türkçe oynamak için 2-3 katı bir fiyat vermeye her an hazır olacakları da zor olmayan bir tahmin olsa gerek.

Bunca zamandır orijinal oyun yalanlarıyla kandırılan bizlerin gözlerini açıp gerçekleri görme zamanı geldi sanırım..
    İzmirLiLeRe gavur deRLeR ;

Rakı şarap gavurluksa,
    Ve birde sevişmek günün en güzel saatlerinde..
    Deniz gavurluksa,
    Ve karşısında batarken izlemek güneşi..
    Aşk gavurluksa,
    Ve sevdiğinin elini tutarak kordonda dolaşmak
    Hatta öpüşmek herkezin önünde..
    Özgürlük gavurluksa,
    Ve özgürlüğe düşkün olmak, kimse tarafından kısıtlanmak
    İstememek..
    Ben gavurun önde gideniyim,
    Yazın en büyük harfle!!!
    BEN İZMİRLİYİM..

Anahtar Oyuncu Barış Maço - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    04 Aralık 2007
    Şahsen çok beğendim Arda Yazdıklarında son derece haklısın.

Çok Sıcak Ömer Aktaş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    27 Haziran 2007
    Nereden
    Eskişehir
    Haklısın çok..Sinirlenmemek elde değil,ayıp ediyorlar...

Jack Bauer Akhilleus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    21 Aralık 2008
    Nereden
    Seyyah misali ;)
    Ben bu konuda sizden biraz farklı düşünüyorum. Tamam oyuna Türkçe eklenmemiştir ama bu geçen sürede oyuna eklenen herhangi bir di olmuş mudur? Ben yok diye biliyorum eğer yanlışsam düzeltin. Oyuna dile eklemek belkide firma için çok zor bir olay değil ama bu işe yatırım yapmak istemedikleri açık. Açıkçası bende firmanın başında olsam Türkçe'yi eklemezdim mesela oyuna. Bunun nüfusla, futbol bağlılığı ile falan alakasıda yok bence. Ozaman Çin 1küsür milyar ekleseler Çince'yi eklerler. Yani bu bağları kurmak bana mantıksız geliyor.

Fiyat konusuna gelince. Oyunu zaten steam üzerinden 30 dolar gibi bir fiyata alabiliyorsunuz ve 5 key hakkı olduğundan 5 kişi beraber alarak kullansanız 30/5=6 dolara gelir ki 10 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Daha ne kadar makul olabilir fiyat bilemiyorum. Elbette steam üzerinden alamamak gibi durumlarımız olanlarımız çok yani DVD olarak almak zorunda olanlarımız. İşte burada iş biraz firmadan çıkıp sizin ülkenizin durumu ile alakalı oluyor. Yurt dışından ithal edilen her ürüne zaten gümrükte bir vergi uygulanıyor. Bunun üzerine oyun belli bir maliyete ki bu Sega'nın satış fiyatı+kdv+gümrük vergileri dahil olmak üzere yayıncıya geliyor. Bunlar yetmiyor ÖTV denen zıkkım ekleniyor. Eee aracı firma haklı olarak kar elde etmek isteyecek ve bundan da az kar edeyim gibi bir mantık kabul edilemez olduğundan fiyat birden 80 TL'leri buluyor.

Sözün özü, Sega bu oyuna Türkçe dil desteği koymaz bence ve koymamalarının da haklı sebepleri var. Onlar açısından bakıldıgında orijinal oyun satılmıyor neden koyayım, bizim açımızdan bakıldığında Türkçe yok neden alayım fasid dairesi içinde her sene çıkan oyunu bir şekilde edinir, yapılan Türkçe çalışmalarına destek verir oynarız bu oyunu.
    7

Anahtar Oyuncu M. Enes YILDIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    14 Aralık 2008
    Nereden
    Bursa
    Haklısın Arda abi. Orijinak Fm Türkçe istiyoruz artık!!

kurucu admin Adem Özkur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    19 Haziran 2007
    Nereden
    Turkuaz
    Alıntı oceanicsix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben bu konuda sizden biraz farklı düşünüyorum. Tamam oyuna Türkçe eklenmemiştir ama bu geçen sürede oyuna eklenen herhangi bir di olmuş mudur? Ben yok diye biliyorum eğer yanlışsam düzeltin. Oyuna dile eklemek belkide firma için çok zor bir olay değil ama bu işe yatırım yapmak istemedikleri açık. Açıkçası bende firmanın başında olsam Türkçe'yi eklemezdim mesela oyuna. Bunun nüfusla, futbol bağlılığı ile falan alakasıda yok bence. Ozaman Çin 1küsür milyar ekleseler Çince'yi eklerler. Yani bu bağları kurmak bana mantıksız geliyor.

Fiyat konusuna gelince. Oyunu zaten steam üzerinden 30 dolar gibi bir fiyata alabiliyorsunuz ve 5 key hakkı olduğundan 5 kişi beraber alarak kullansanız 30/5=6 dolara gelir ki 10 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Daha ne kadar makul olabilir fiyat bilemiyorum. Elbette steam üzerinden alamamak gibi durumlarımız olanlarımız çok yani DVD olarak almak zorunda olanlarımız. İşte burada iş biraz firmadan çıkıp sizin ülkenizin durumu ile alakalı oluyor. Yurt dışından ithal edilen her ürüne zaten gümrükte bir vergi uygulanıyor. Bunun üzerine oyun belli bir maliyete ki bu Sega'nın satış fiyatı+kdv+gümrük vergileri dahil olmak üzere yayıncıya geliyor. Bunlar yetmiyor ÖTV denen zıkkım ekleniyor. Eee aracı firma haklı olarak kar elde etmek isteyecek ve bundan da az kar edeyim gibi bir mantık kabul edilemez olduğundan fiyat birden 80 TL'leri buluyor.

Sözün özü, Sega bu oyuna Türkçe dil desteği koymaz bence ve koymamalarının da haklı sebepleri var. Onlar açısından bakıldıgında orijinal oyun satılmıyor neden koyayım, bizim açımızdan bakıldığında Türkçe yok neden alayım fasid dairesi içinde her sene çıkan oyunu bir şekilde edinir, yapılan Türkçe çalışmalarına destek verir oynarız bu oyunu.
    Aynen senin gibi düşünüyorum.
    Sonuçta adamlar bu işi eğlence için değil "ne kadar çok satarsa o kadar iyi" için yapıyorlar. Yoksa seni beni sevindirecek diye Türkçe koyacak değiller. Ki Türkçeyi koymaları da zor olmaz, en fazla 1 dil eklenecek sonuçta bir oyuna. Oyunu Steam üzerinden almak çok iyi oldu eminim ilerleyen 2-3 senede orjinal alan sayısı 2 yada 3'e katlanacaktır, çünkü millete biraz da eziyet oluyordu FM için Orjinal DVD bulmak, almak.

Gelecek Vaadeden kubilay297 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    22 Mart 2009
    Nereden
    İstanbul
    Kime hak Versem Bilemedim Şimdi..
    Çılgın Türkler

Gelecek Vaadeden kubilay297 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    22 Mart 2009
    Nereden
    İstanbul
    Tirkçe Dil koymaları zor değil zaten.Adamların dev bir dil kadrosu vardır büyük ihtimalle.Bir gün bile sürmez türkçe yapmaları mesela oyunu anlatan spiker falan olsa neyse de sadece menüler başka bişi yok bunu bende yaparım çevirmesini çok zor değil zaten ingilizce bilen her insan çevirebilir .
    Çılgın Türkler

Gelecek Vaadeden enesada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Katılış
    15 Nisan 2011
    Bloglar
    1
    Geliyor Fm 12 Sega Türkiye'de orjinal oyun satılmıyor diye Türkçe çıkarmıyor. Türkler Türkçe değil diye orjinal almıyor. İşte kısır döngü..
    Hayat kızgın boğa, ben kırmızı pelerin

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kişi bu konuyu görüntülemekte. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

araba oyunları araba oyunları araba oyunları oyna araba oyunu bebek oyunları Dora Oyunları Dora Oyunları futbol oyunları Futbol Oyunları motor oyunları oyun oyna oyunlar oyunlar OYUN OYNA